Biografie

Sopraan Karin ten Cate haalde haar diploma Solozang aan het Conservatorium Alkmaar bij Maja Schermerhorn en Maria Rondèl. Daarna kreeg zij zanglessen van o.a. Cora Canne Meijer. Ook volgde zij masterclasses bij o.a. Elly Ameling, Kurt Equiluz en Roberta Alexander. Bij Cathrine Sadolin in Kopenhagen bekwaamde zij zich vanaf 2003 in CVT (Complete Vocal Technique). De sopraan zong als soliste in bijna elk Europees land. Vanaf het begin van haar loopbaan werd zij al regelmatig in het buitenland gevraagd. In Praag, Madrid en in het Amsterdams Concertgebouw zong zij de soli van Bach's Matthäus Passion en het Stabat Mater van Pergolesi. De sopraan nam daarvan samen met Slovak Sinfonietta een CD op. Ook zong zij de rol van Pamina in een Nederlandstalige versie van Mozarts Die Zauberflöte op het bekende label Brilliant Classics. Zij zong zij deze rol onder meer in Dijon. In Zuid Frankrijk was zij te horen als Michaela in de opera Carmen, rijdend op een wit paard.

Ook zingt zij hedendaagse muziek en wereldpremieres waaronder composities die speciaal voor haar geschreven worden zoals Tegen de Lamp van Rita Knuistingh Neven en Peter Swanborn die in Lantaren in Rotterdam zijn wereldpremière beleefde en Drebbel, het Volmaakte Rood van Kees Wieringa samen met zanglegende Thé Lau. In 2014 schreef de Portugese componist João Godinho een serie liedarrangementen voor haar. Onlangs speelde zij de rol van moeder in de nieuwe opera Straal, geschreven door componist Dirk Keijzer en tekstschrijvers Thijs Maas en Pepijn Cladder.

Met de rockopera Barcelona van Queenzanger Freddie Mercury en het Orkest van het Oosten was Karin ten Cate de grote afsluiting van de Amsterdamse Uitmarkt voor ruim 30.000 mensen op het Museumplein. Ook zong zij deze rockopera tijdens twee tournees met het Ukrainian State Symphony Orchestra onder meer in Kiev en het Amsterdams Concertgebouw. Haar CD van Barcelona met dirigent Taras Krysa werd ook op het label Brilliant Classics uitgebracht.

Karin werd uitgenodigd door de stad Montreux waar Freddie Mercury woonde om Barcelona daar ter ere van zijn verjaardag te vertolken. Ook zong zij Barcelona een aantal keren in Noorwegen, samen met Marius Holth en het Noorse koor Aquarius.

Zij was finalist van de Rabobank Cultuurprijs en zong op de Antillen en in Quintana Roo, Mexico. Zeer actief is zij in de kamermuziek en vormt naast haar samenwerking met de pianiste Doroté Crijns een duo met gitarist Paul Pleijsier en verschillende harpistes. Ook werkte zij na de opera Drebbel wederom samen met de helaas overleden zanger en componist Thé Lau. Karin waagt zich regelmatig aan ongewone stijl- en instrumentcombinaties zoals haar sopraan-trombone samenwerking met jazztrombonist Bart Lust.

Karin zong de vrouwelijke hoofdrol in Ça Ira, de opera van Pink Floyd coryfee Roger Waters samen met Ernst Daniël Smid en André Post.  In november 2010 voerden zij Ça Ira in Rotterdam uit in het Nieuwe Luxor in aanwezigheid van de toenmalige koningin Beatrix. Dit was ter gelegenheid van de eerste sterfdag van de in Urk vermoorde 14-jarige Dirk Post, zoon van tenor André Post. 

Ook startte zij haar eigen concertserie: 'Muziek per Seizoen' zoals 'Zomerse Liefde' met gitarist Paul Pleijsier. Een serie van vijf zomerconcerten in verschillende sfeervolle kerken in Noord Holland. Later volgden 'Herfstmuze' en 'Winters Licht'.

Als zangdocent was Karin in 2015 te zien in het programma Superkids waar haar 10-jarige zangleerling Sterre van Boxtel hoog in de finale eindigde. In 2016 was zij te zien zijn op de Duitse televisie waar Sterre zong, Sterre heeft vanaf haar 7e jaar zangles van Karin. Onlangs zong Sterre voor NBC TV in Hollywood, in het programma 'Little Big Shots'.

Een nieuwe dimensie in haar loopbaan vormde de 'Preek van de Leek' die zij in maart 2017 schreef voor de Witte Kerk van Heiloo. Naast de tekst die zij uitsprak zong zij ook, begeleid door gitarist Paul Pleijsier.

Biografie  
Concert op maat  
Ensembles  
Workshops  
Zangcoaching  
Volg Karin: